Hővisszanyerős szellőztetés

A hővisszanyerős szellőztető gépek a legtakarékosabb berendezések a szellőztetésben. Ma már kizárólag kiváló hatékonyságú EC motoros ventilátorral rendelkeznek, és az alkalmazott kereszt-ellenáramú hőcserélő elemek termikus hatásfoka 90% feletti. Ez azt jelenti, hogy a befújt levegő hőmérséklete még a téli hidegekben is alig marad el az elszívott levegő hőmérsékletétől.

Azonban nem mindig hasznos, ha hőcseréléssel juttatjuk be a frisslevegőt a lakásba, akadnak ugyanis olyan üzemállapotok, amikor a hőcserélő „útban van”. Tipikusan nyári estéken fordul elő, hogy a kültéri levegő már kellemesen lehűlt és szobahőmérséklet alá csökkent, így célszerű lenne közvetlenül így befújni, nem pedig hővisszanyeréssel felfűtve, gyakorlatilag a szobahőmérsékletre visszamelegítve.

Erre a feladatra a szellőztető berendezések egy ún. bypass-t tartalmaznak, amely lehetővé teszi, hogy hőcserélés nélkül jusson be a frisslevegő valamilyen kerülő úton (innen az elnevezés is bypass=megkerül, elkerül). Régebben ezek csak nehezen aktiválható (hőcserélő csere, kézi átállítás) elemek voltak, manapság automatikus, motoros üzeműek. A bypass be- és kikapcsolását a szellőztetőgép vezérlése működteti az egyes ágakban mért hőmérsékletek alapján, illetve a modern gépeknél ez dátum alapján is korlátozva van. Ezzel kiküszöbölhető, hogy a nyári időszakon kívül is aktiválódjon a megkerülő funkció és energetikai veszteséget vagy esetleg diszkomfortot okozzon

Forrás: https://helios.hu/